Παιδί & Οικογένεια

Η Ψυχοθεραπεία & η Συμβουλευτική σε Παιδιά και Εφήβους

Όλοι οι γονείς έχουν παρατηρήσει, ότι σπάνια το παιδί τους θα τους ζητήσει να επισκεφτούν κάποιον γιατρό όταν δεν θα αισθάνεται καλά, πολύ δε περισσότερο ψυχίατρο ή ψυχολόγο. Αν αυτό κάποια στιγμή συμβεί τότε το πρόβλημα μπορεί πλέον να δυσκολεύει πολύ το παιδί.

Περισσότερα...

Παρακολουθώ και Μαθαίνω για το παιδί μου

Δεν είναι η πρώτη φορά που θα αρθρογραφήσω με θέμα τα παιδιά εκείνα που εμφανίζουν Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητα. Όταν η παρουσία τους μέσα στην οικογένεια γίνεται περισσότερο αισθητή από ότι θα έπρεπε, όταν πολλά σημάδια συμπεριφοράς τους προκαλούν ανησυχία στους γονείς τότε η πληροφόρηση μπορεί να γίνει η αιτία για δρομολόγηση της επίλυσης των προβλημάτων.

Περισσότερα...

Όταν το παιδί ζει με τον ένα γονιό

Στο προηγούμενο άρθρο μου είχα ασχοληθεί με τον γονιό όταν εκείνος μένει μόνος στη ζωή, για διάφορους λόγους, και το πώς αντιμετωπίζει το πλήθος των προβλημάτων που συνδέονται κυρίως με το παιδί ή τα παιδιά που έχει υπό την προστασία του. Σήμερα θα αναφερθώ στα παιδιά της μονογονεϊκής οικογένειας που πάρα πολλές φορές παρουσιάζουν αρνητική στάση στις καθημερινές κοινωνικές συναναστροφές τους ή κακές μαθησιακές επιδόσεις σε πιο ακραίες περιπτώσεις ακόμη και αντικοινωνικές έως περιθωριακές συμπεριφορές.

Περισσότερα...

Όταν ο γονιός μένει μόνος στη ζωή

Οι μονογονεϊκές οικογένειες τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας φθάνουν το 21,9% του συνολικού αριθμού των οικογενειών με παιδιά, δηλαδή μία στις πέντε οικογένειες είναι μονογονεϊκή.

Διάφοροι λόγοι συντείνουν στο να έχει η οικογένεια μόνο τον ένα από τους δύο γονείς, όπως: το διαζύγιο, η απώλεια του ενός γονιού ή η μακροχρόνια ασθένειά του με απομάκρυνση του πάσχοντος για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός της κατοικίας. Λόγοι που σίγουρα πληγώνουν συναισθηματικά τα παιδιά αφού βιώνουν θλιβερές και βίαιες πολλές φορές καταστάσεις.

Περισσότερα...