Ζητήματα Ψυχοθεραπείας

Διαβάστε την αρθρογραφία μου από τον τοπικό τύπο
που αφορά την θεματική ενότητα: Ζητήματα Ψυχοθεραπείας

Ψυχοθεραπεία από το σπίτι

  Σε μια εποχή που πάρα πολλά όνειρα, επιθυμίες και εργασίες μας μπορούν διαδικτυακά να γίνουν πραγματικότητα, οι συνεδρίες με τον ψυχολόγο μας, μέσω των σύγχρονων αυτών επικοινωνιακών μορφών, αποτελούν μία ρεαλιστική καθημερινότητα.

Ναι! Η ψυχοθεραπευτική αυτή μορφή επικοινωνίας και θεραπείας είναι εφαρμόσιμη και στην Ελλάδα, μιας και στο εξωτερικό χρησιμοποιείται ήδη εδώ και 10 χρόνια με μεγάλη επιτυχία. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η διαπροσωπική επαφή, ειδικά σ’ ένα πλαίσιο που ακόμα και η γλώσσα του σώματος ή αυτά που δεν λέγονται έχουν σημασία, είναι από τα βασικά κριτήρια για μια επιτυχή θεραπεία. Η θεραπευτική προσέγγιση μέσω skype είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει την ακαδημαϊκή κοινότητα και πλέον αρκετές έρευνες έχουν τεκμηριώσει ότι αυτή η νέα μορφή θεραπείας δεν υπολείπεται θετικού αποτελέσματος σε σχέση με την κλασική θεραπεία στο γραφείο του ψυχολόγου. Οι έρευνες που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα αφορούν προβλήματα όπως η κατάθλιψη, οι κρίσεις πανικού, η αγοραφοβία ή άλλες αγχώδεις διαταραχές, η ψυχαναγκαστική διαταραχή, και το μετατραυματικό στρες (Stubbins και συν., 2013∙ Vogel και συν., 2012∙ Kessler και συν., 2009∙ Germain και συν., 2009∙ Bouchard και συν., 2004).

Η θεραπεία μέσω βιντεοκλήσης γίνεται σ’ ένα διαφορετικό πλαίσιο όπου θεραπευτής και πελάτης συμμετέχουν το ίδιο ενεργά με στόχο την ανεύρεση λύσης στο πρόβλημα του πελάτη. Τ’ ότι ο ψυχολόγος δεν βρίσκεται απέναντι, με φυσική παρουσία, από τον πελάτη δε σημαίνει ότι χρησιμοποιεί λιγότερες δεξιότητες ή γνώσεις. Πάντα προσπαθεί να βάλει τον καλύτερο εαυτό του για να πετύχει μια ειλικρινή σχέση με τον πελάτη. Όπως και στην θεραπεία δια ζώσης, έτσι και διαδικτυακά, ο ψυχολόγος καλείται να οργανωθεί με αρχές του την περιέργεια, την επιθυμία, το πάθος, την φαντασία, την ευρηματικότητα, τη δημιουργικότητα και τον αυτοσχεδιασμό. Και στις δύο περιπτώσεις ο ψυχολόγος καλείται να δείξει τον ίδιο βαθμό σεβασμού στον πελάτη του και το ίδιο ενδιαφέρον για την εξεύρεση μίας λύσης. Όπως και στην κλασική ψυχοθεραπεία, δηλ. δια ζώσης, έτσι και στην on-line ψυχοθεραπεία ο πελάτης αρχίζει να δουλεύει πριν καν ακόμη βρεθεί με τον ψυχολόγο του. Από την στιγμή που αποφασίζει κάποιος να ζητήσει τις υπηρεσίες ενός ψυχολόγου αρχίζει να σκέφτεται πάνω στο πρόβλημά του, να το αξιολογεί, να βάζει στόχους για την θεραπεία του, να σκέφτεται τις παραμέτρους του προβλήματός του και επομένως να φαντάζεται τις πιθανές λύσεις που θα αναφερθούν. Θετικό στοιχείο ασφαλώς η ασφάλεια και η οικειότητα τού προσωπικού του χώρου που εξασφαλίζει στον πελάτη ο ηλεκτρονικός τρόπος επικοινωνίας. Επίσης, μπορεί να κρατήσει τις σημειώσεις του πριν ξεκινήσει την βιντεοκλήση με τον ψυχολόγο και αυτό να του παρέχει την ασφάλεια ότι τα θέματα που θέλει να συζητήσει δεν θα παραβλεφθούν. Η διαδικτυακή ψυχοθεραπεία είναι κατάλληλη για άτομα με αναπηρία αφού τους δίνει τη δυνατότητα της προσβασιμότητας σε χώρους που ίσως δεν είναι φιλικοί για τα άτομα με προβλήματα κίνησης. Σε αυτήν την περίπτωση το πρόβλημα της πρόσβασης παύει να είναι πρόβλημα.

Η χρήση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας είναι δικαίωμα όλων των ανθρώπων. Η χρήση της τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια φαίνεται να βοηθάει σημαντικά στην υπερπήδηση των εμποδίων που κατασκευάζει δυστυχώς μια κοινωνία μη αναπήρων. Η επαφή μου, με ανθρώπους που αντιμετώπιζαν μέχρι σήμερα τέτοιου είδους προβλήματα, με ενδιαφέρει προσωπικά, λόγω της ειδίκευσης που έχω σπουδάσει και κατ’ επέκταση αποκτήσει, πάνω σε θέματα αναπηρίας. Ευελπιστώ οι συνεδρίες μέσω Skype να φέρουν’ αυτούς τους πελάτες στο γραφείο μου. Καλό είναι πριν την έναρξη μιας συνεδρίας Skype να επικοινωνήσει ο πελάτης μαζί μου τηλεφωνικά για να συζητήσουμε τους λόγους που διατηρεί για την επιλογή αυτού του τύπου συνεδριών.

Το διαδίκτυο είναι ένα εργαλείο που έχουμε στα χέρια μας και μπορούμε να το αξιοποιήσουμε σωστά για δικό μας όφελος. Ας μην ξεχνάμε ότι σκοπός των επαγγελματιών ψυχικής υγείας είναι πάντα να βοηθούν τους ανθρώπους που τους χρειάζονται, και μέσω του διαδικτύου πλέον, ακόμα και αυτούς που μέχρι σήμερα δεν θα έκαναν το βήμα να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες τους. 


papakiriakou-logo-white-1.png

Θράκης 3
Τ.Κ. 53100, Φλώρινα

papakyriakoumaria@gmail.com

2385 044 814
6932 505 983

mariapapakyriakoupsycho

papakiriakou-logo-white-1.png

Θράκης 3
Τ.Κ. 53100, Φλώρινα

maria@papakyriakou.gr

2385 044 814
6932 505 983

mariapapakyriakoupsycho

© 2025 PAPAKYRIAKOU.GR - All Rights Reserved - Developed & Designed by AngelKouroup.Gr
logo_Papakuriakou_v1.png