Χρήσιμες Ερωτήσεις

Πότε πρέπει να επισκεφτώ κάποιον ψυχολόγο;

Υπάρχουν άνθρωποι που έρχονται στο γραφείο ενός ψυχολόγου με ένα συγκεκριμένο πρόβλημα, όπως π.χ. οι γονείς μπορεί να έρθουν γιατί ανησυχούν για την συμπεριφορά του παιδιού τους. Άλλες φορές κάποιος θα έρθει γιατί «δε νιώθει καλά μία συγκεκριμένη περίοδο και δεν ξέρει τι του φταίει» ή δεν μπορεί να κοιμηθεί τα βράδια και «δεν ξέρει γιατί». Ίσως όμως έρθει κάποιος γιατί θέλει υποστήριξη για να πάρει μια σημαντική απόφαση ή να καθοδηγηθεί από κάποιον ειδικό, ώστε να μάθει περισσότερα για τον εαυτό του. Συμπερασματικά, υπάρχουν πολλά και διαφορετικά κίνητρα για να επισκεφτεί κάποιος έναν ειδικό. Αυτά είναι τόσα, όσοι και οι ίδιοι οι πελάτες.

 

Πώς θα βρω τον ειδικό που μου ταιριάζει;

Η επιλογή του ειδικού πρέπει να γίνεται προσεχτικά και με κάποια συγκεκριμένα κριτήρια. Άλλα κριτήρια είναι υποκειμενικά, άλλα είναι αντικειμενικά. Για παράδειγμα, είναι σημαντικό να φροντίζουμε ώστε ο ψυχολόγος που επιλέγουμε να έχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Αυτό σημαίνει ότι έχει αποφοιτήσει από ένα αναγνωρισμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Επίσης μπορούμε να φροντίζουμε ώστε να έχει ίσως κάποια ειδίκευση στο πρόβλημα που μας απασχολεί. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι ένας επαγγελματίας ψυχολόγος δεν κατέχει γνωστικά και τους υπόλοιπους τομείς εκτός της ειδίκευσης του. Συχνά πηγαίνει κάποιος σε κάποιον ειδικό για τον οποίο έχει ακούσει «τα καλύτερα λόγια». Δε σημαίνει όμως ότι αυτός που για κάποιον είναι ιδανικός, θα πρέπει να είναι ιδανικός για όλους. Αυτό συμβαίνει διότι στην ψυχοθεραπευτική σχέση είναι πολύ σημαντική και η «χημεία» μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου.

 

Πόσες συνεδρίες θα χρειαστεί να κάνω;

Πρόκειται για ένα ερώτημα στο οποίο δεν υπάρχει σαφής απάντηση. Ο αριθμός των συνεδριών είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων. Σίγουρα στόχος της ψυχοθεραπείας δεν είναι ο πελάτης να είναι εξαρτημένος από το θεραπευτή του και να υποχρεώνεται σε ατέρμονες διαδικασίες που τον επιβαρύνουν οικονομικά. Από την άλλη, ο θεραπευόμενος θα πρέπει να είναι διατεθειμένος να αφιερώσει χρόνο στον εαυτό του και να μην απαιτεί από το θεραπευτή μαγικές λύσεις εξπρές.

 

Πόσο συχνές θα είναι οι συνεδρίες μου;

Η συχνότητα των συνεδριών καθορίζεται κυρίως από τον πελάτη, το διάστημα που χρειάζεται ο ίδιος για να δοκιμάσει καινούργια πράγματα, να αναστοχαστεί και να βιώσει θέματα που συζητήθηκαν σε μία συνεδρία. Η μέση συχνότητα των συνεδριών στη διάρκεια της ψυχοθεραπείας είναι μία φορά εβδομαδιαίως, ενώ άλλες φορές είναι συχνότερες ή πιο αραιές.

 

Πόσο διαρκεί η μία συνεδρία;

Η κάθε συνεδρία διαρκεί 50 λεπτά με μία ώρα περίπου.