3 Βήματα για περισσότερη αισιοδοξία!!!

Η αισιοδοξία είναι μια ιδιότητα απαραίτητη για την καλή ψυχική υγεία, την σωματική υγεία αλλά και τις επιτυχημένες ανθρώπινες σχέσεις. Σε προηγούμενο άρθρο είδαμε γιατί χρειαζόμαστε την αισιοδοξία στην καθημερινότητά μας. Σήμερα, θα ήθελα να σας παρουσιάσω ποιοι μπορεί να είναι αυτοί οι παράγοντες που τελικά εμποδίζουν τον αισιόδοξο τρόπο σκέψης.

 

 

 

Σε γενικές γραμμές θα λέγαμε ότι κάποιος που έχει υπερβολικά άκαμπτους τρόπους στη ερμηνεία των επιτυχιών και των αποτυχιών του τείνει να απογοητεύεται πιο εύκολα. Επίσης, όταν κάποιος είναι εξουθενωμένος δυσκολεύεται να σκεφτεί καθαρά και δεν επιτρέπει στον εαυτό του να σκεφτεί εναλλακτικούς τρόπους θέασης μιας κατάστασης.

Μπορούμε να εντοπίσουμε 5 διαφορετικούς τρόπους σκέψης, που εμποδίζουν κάποιον, να σκεφτεί αισιόδοξα.

Αυτούς τους τρόπους τους ονομάζουμε «παγίδες σκέψης».

 

 

Η πρώτη παγίδα σκέψης έχει τον τίτλο «τηλεπάθεια» («ξέρω τι έχεις στο μυαλό σου»), δηλαδή συμπεραίνω τι έχει κάποιος στο μυαλό του ή προσδοκώ ο άλλος να καταλάβει τι σκέφτομαι εγώ. Η συνέπεια από αυτό είναι να δυσκολεύει η επικοινωνία ανάμεσα σε δύο ανθρώπους ή ένα σύνολο ανθρώπων, πχ: ένα ζευγάρι, μια οικογένεια, δύο φίλες… θεωρώ ότι ήδη ξέρω τις απαντήσεις και δεν μπαίνω στην διαδικασία να κάνω ερωτήσεις και άρα διάλογο.

Η δεύτερη παγίδα σκέψης είναι «η παγίδα του εγώ», δηλαδή θεωρώ ότι για καθετί κακό ευθύνομαι μόνο εγώ, για όλα τα προβλήματα και τις αναποδιές. Αυτόν τον τρόπο σκέψης τον ακολουθούν συνήθως οι ενοχές και η στεναχώρια.

Η τρίτη παγίδα έχει τον τίτλο «αυτοί», δηλαδή σε αντίθεση με την προηγούμενη παγίδα εδώ κάποιος σκέφτεται ότι για όλα του τα προβλήματα ευθύνονται οι άλλοι.Κατηγορεί τους άλλους, τον κόσμο, τον καιρό, τις συνθήκες, τους πολιτικούς. Όσο σκέφτεται κάποιος έτσι γεμίζει θυμό, απογοήτευση.

Η τέταρτη παγίδα είναι η «καταστροφολογία». Σε αυτήν την περίπτωση κάποιος αναλώνει την σκέψη του γύρω από το χειρότερο σενάριο μιας κατάστασης. Μεγαλώνει το μέγεθος της σοβαρότητας του προβλήματος και τελικά αυτό που συμβαίνει είναι να φρενάρει την δυνατότητα εξεύρεσης λύσης.

Τέλος η πέμπτη παγίδα ονομάζεται «αβοηθησία», και σημαίνει να πιστεύει κάποιος ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει θα επηρεάσει όλους τους τομείς της ζωής του και ο ίδιος δεν θα μπορεί να κάνει κάτι για να το ελέγξει και να το αλλάξει.

Το ερώτημα λοιπόν που προκύπτει από αυτές τις νοητικές παγίδες είναι αν τελικά μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης ώστε να είμαστε περισσότερο αισιόδοξοι. Η απάντηση είναι «ΝΑΙ, ΜΠΟΡΟΥΜΕ». Το πρώτο σημαντικό βήμα είναι να αναγνωρίσουμε σε ποια από τις 5 προηγούμενες νοητικές παγίδες έχουμε πέσει. Το επόμενο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να τολμήσουμε να αμφισβητήσουμε αυτόν τον τρόπο που σκεφτόμαστε μέχρι σήμερα.  Αυτό μπορούμε να το καταφέρουμε με διάφορες τεχνικές. Μία πρώτη τεχνική είναι να χρησιμοποιήσουμε τα λογικά επιχειρήματα, δηλαδή να προσπαθήσουμε να αποδείξουμε στον εαυτό μας με απτά επιχειρήματα ότι η σκέψη μας είναι λανθασμένη.

 

Πρακτικό tip: Ξεκίνα την πρότασή σου με την φράση «Αυτό δεν είναι αλήθεια επειδή…»

Μια άλλη τεχνική για να ξεφύγουμε από την δίνη της απαισιοδοξίας είναι η αναδιατύπωση της σκέψης μας που χαρακτηρίζεται από αρνητισμό και εμπόδια. Αυτό θα μας βοηθήσει να έχουμε περισσότερη αυτοπεποίθηση ώστε να λύσουμε το πρόβλημα.

Πρακτικό tip: Ξεκίνα την πρόταση σου με την φράση «Ένας καλύτερος τρόπος να δω την κατάσταση είναι… / Ένας πιο βοηθητικός τρόπος να δω την κατάσταση είναι…»

Στις περιπτώσεις καταστροφολογίας αυτό που μπορεί να βοηθήσει είναι να φτιάχνουμε στο μυαλό μας ένα σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης. Αυτό θα μας επιτρέψει να χαλαρώσουμε, να δώσουμε χρόνο στον εαυτό μας να σκεφτεί, να πάρει μια ανάσα και να αφήσει το άγχος να υποχωρήσει.

Πρακτικό tip:Ξεκίνα την πρόταση σου με την φράση «Αν συμβεί το χ, τότε θα κάνω το ψ…»

Όσο πιο πολλές φορές χρησιμοποιήσετε αυτές τις τεχνικές για να διαχειριστείτε τις αρνητικές σκέψεις και τις νοητικές παγίδες που εμφανίζονται στο μυαλό σας, τόσο πιο αραιά θα δείτε αυτές τις σκέψεις να εμφανίζονται.

Θυμηθείτε ότι ο τρόπος που σκεφτόμαστε καθοδηγεί την συμπεριφορά μας, τα συναισθήματα και την διάθεσή μας, καθώς και την φυσιολογία μας. Σίγουρα δεν μπορούμε να ελέγχουμε όλα τα πράγματα που μας συμβαίνουν, αλλά αυτό που μπορούμε να ελέγχουμε είναι ο τρόπος που σκεφτόμαστε γι’ αυτά, οι ερμηνείες που κάνουμε. Είναι ο τρόπος που κάνουμε τον εσωτερικό διάλογο με τον εαυτό μας, οι πεποιθήσεις μας και οι σκέψεις μας για μία κατάσταση που καθορίζουν τα επίπεδα της ψυχικής μας ανθεκτικότητας. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα παρατηρήσετε τον εαυτό σας να πέφτει σε μία από τις νοητικές παγίδες που αναφέραμε διαλέξτε και κάντε ένα από τα 3 πρακτικά tips που διαβάσατε.