Ζητήματα Ψυχοθεραπείας

3 Βήματα για περισσότερη αισιοδοξία!!!

Η αισιοδοξία είναι μια ιδιότητα απαραίτητη για την καλή ψυχική υγεία, την σωματική υγεία αλλά και τις επιτυχημένες ανθρώπινες σχέσεις. Σε προηγούμενο άρθρο είδαμε γιατί χρειαζόμαστε την αισιοδοξία στην καθημερινότητά μας. Σήμερα, θα ήθελα να σας παρουσιάσω ποιοι μπορεί να είναι αυτοί οι παράγοντες που τελικά εμποδίζουν τον αισιόδοξο τρόπο σκέψης.

 

Περισσότερα...

Γιατί χρειάζομαι την αισιοδοξία;

Έχει περάσει ένας μήνας πλέον από το ολοκληρωτικό lock down λόγω της πρωτοφανούς πανδημίας. Τα συναισθήματα των ανθρώπων που βρίσκονται μέσα στα σπίτια τους ποικίλουν. Κάποιοι απολαμβάνουν την αναγκαστική ξεκούραση, άλλοι εκμεταλλεύονται τον χρόνο με τα παιδιά τους και άλλοι κατακλύζονται από φόβο, αγωνία για το αύριο, ανία, απαισιοδοξία, ανασφάλεια. Η αβεβαιότητα για τη σωματική μας ακεραιότητα, η ξαφνική παύση των καθημερινών μας συνηθειών ακόμη και των πιο βασικών όπως, η έλευση στην εργασία μας, είναι μερικά από τα προβλήματα που παρατηρούμε με την διασπορά του ιού αυτού σε παγκόσμιο επίπεδο και τα οποία βάλουν επικίνδυνα την ψυχική μας ισορροπία. Αυτό που μπορεί να μας βοηθήσει να ανταπεξέλθουμε στις πρωτόγνωρες αυτές συνθήκες αλλά και σε άλλες μελλοντικές δυσκολίες της καθημερινότητάς μας είναι ο τρόπος αντίληψης των πραγμάτων. Ένας τρόπος που έχει σαν ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του την αισιοδοξία.

Ναι, την αισιοδοξία την χρειαζόμαστε γιατί είναι το βασικό συστατικό της ψυχικής ανθεκτικότητας. Αν θέλουμε να αντέχουμε στα προβλήματα και στις ξαφνικές αλλαγές χρειάζεται να μπορούμε να σκεφτόμαστε με αισιοδοξία. Αισιοδοξία δεν σημαίνει να βλέπεις τα πάντα θετικά, αλλά όταν βλέπεις το πρόβλημα να προσπαθείς να το λύσεις. Να κάνεις την αλλαγή.  Μια δύσκολη κατάσταση να την αντιμετωπίσεις ως πρόκληση και όχι ως απειλή.

Η αισιοδοξία λοιπόν είναι μια ιδιότητα απαραίτητη για την ψυχική και σωματική μας υγεία. Το πρώτο σημαντικό όφελος της αισιοδοξίας είναι η αυξημένη αντοχή στο στρες. Οι άνθρωποι που σκέφτονται με αυτόν τον τρόπο μπορούν να ανταπεξέλθουν σε καταστάσεις άγχους με περισσότερο σθένος. Ίσως γιατί οραματίζονται το μέλλον πιο λαμπρό, ίσως γιατί βρίσκουν τρόπους να καθησυχάσουν τον εαυτό τους. Επίσης, η αισιοδοξία λειτουργεί ενθαρρυντικά στις σχέσεις μας. Στις κοινωνικές μας σχέσεις, ένας αισιόδοξος τύπος είναι πιο προσιτός, πιο χαρούμενος και γενικά είναι πιο εύκολο να είσαι κοντά του, άρα μπορεί να έχει μεγαλύτερη κοινωνική υποστήριξη όταν το χρειαστεί. Στις διαπροσωπικές σχέσεις, φαίνεται να επηρεάζει την ποιότητα τους, αφού κάποιος αισιόδοξος θα παρατηρήσει πιο συχνά αυτά που πάνε καλά, και όταν εντοπίσει προβλήματα θα προσπαθήσει να τα λύσει αντί να γκρινιάζει γι’ αυτά. Φυσικά, είναι προφανές ότι όσο πιο αισιόδοξος είναι κάποιος τόσο περισσότερο απομακρύνεται από το βίωμα της κατάθλιψης. Η αισιοδοξία όμως δεν επιδρά μόνο στην ψυχική μας ανθεκτικότητα αλλά και στην σωματική μας υγεία. Οι έρευνες δείχνουν ότι ο θετικός τρόπος σκέψης αυξάνει το ανοσοποιητικό σύστημα και συνεπώς οι πιθανότητες να αρρωστήσετε είναι μικρότερες. Τέλος, η αισιοδοξία φαίνεται να επιδρά και στην επιτυχία. Κάποιος που πιστεύει ότι μπορεί να τα καταφέρει στην επαγγελματική του πορεία, είναι πιθανότερο να το επιτύχει αφού η πίστη και η θετική σκέψη τον ωθούν να προσπαθήσει περισσότερο.

Η αισιοδοξία είναι μια ιδιότητα που μαθαίνεται. Ακόμα και ο πιο απαισιόδοξος άνθρωπος μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεται. Σε ένα επόμενο άρθρο λοιπόν θα δούμε τι μπορεί να μας εμποδίζει να έχουμε ψυχική ανθεκτικότητα και αισιοδοξία, και τι μπορούμε να κάνουμε για να το αλλάξουμε.

Κλείνοντας ας κάνουμε μία άσκηση αισιοδοξίας:

  • Σκεφτείτε μια κατάσταση που σας δυσκολεύει αυτό το διάστημα (π.χ.: αλλαγές στην καθημερινότητα ή στην εργασία λόγω κοινωνικού περιορισμού).
  • Γράψε ένα πράγμα σε αυτήν την κατάσταση που μπορείς να ελέγξεις ή να επηρεάσεις.
  • Μετά βρες ποια στοιχεία από αυτήν την κατάσταση δεν μπορείς εσύ να ελέγξεις και πρέπει να τα αποδεχτείς.
  • Τέλος, σκέψου τι μπορείς εσύ να κάνεις ώστε η κατάσταση να είναι καλύτερη για σένα και κάνε το!

 

Ψυχοθεραπεία από το σπίτι

  Σε μια εποχή που πάρα πολλά όνειρα, επιθυμίες και εργασίες μας μπορούν διαδικτυακά να γίνουν πραγματικότητα, οι συνεδρίες με τον ψυχολόγο μας, μέσω των σύγχρονων αυτών επικοινωνιακών μορφών, αποτελούν μία ρεαλιστική καθημερινότητα.

Περισσότερα...

Άγχος: μια λέξη με πολλά νοήματα.

Το άγχος είναι μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού μας σ’ ένα ερέθισμα, που του προκαλεί αρνητικά συναισθήματα. Θα λέγαμε δηλαδή ότι είναι ένας τρόπος επικοινωνίας του οργανισμού μας με τον εαυτό μας που μας κρούει τον ‘κώδωνα του κινδύνου’.

Περισσότερα...